Що робити, якщо залишкова вартість основних засобів 0 грн

Що робити, якщо залишкова вартість основних засобів – 0,00 грн., ліквідаційна вартість – 0,00 грн.

Що робити, якщо залишкова вартість основних засобів 0 грн

◀️ НОВАЦІЇ В КАЗНАЧЕЙСЬКОМУ ОБСЛУГОВУВАННІ ▶️

У разі наявності на балансі бюджетної установи основних засобів з нульовою залишковою вартістю та нульовою ліквідаційною вартістю, рекомендовано скористатись обліковими інструментами управління вартості, які:

  • регламентовано Національним положенням (стандартом) бухгалтерського обліку в державному секторі 121 «Основні засоби», затверджене:
    • наказом Мінфіну від 12.10.2010 № 1202 (далі - НП(С)БОДС 121) та Методичними рекомендаціями з бухгалтерського обліку основних засобів суб’єктів державного сектору, затверджені наказом Мінфіну від 23.01.2015 № 11 (далі Методрекомендації № 11).

Стандарт пропонує два варіанти дії:

  • варіант 1 – установити ліквідаційну вартість для таких об’єктів ОЗ;
  • варіант 2 – провести переоцінку таких об’єктів.

Варіант 1. Встановлення ліквідаційної вартості є вимогою Методрекомендацій № 11 у двох випадках:

Розмір ліквідаційної вартості ОЗ встановлюємо із урахуванням суми очікуваної вартості отриманих від реалізації (ліквідації) ОЗ після закінчення строку корисного використання (експлуатації), за вирахуванням витрат, пов’язаних з продажем (ліквідацією) ( п. 1 розд. V Методрекомендацій № 11).

Організувати встановлення ліквідаційної вартості варто:

  • комісією установи, створеної за наказом керівника;
  • або уповноважити виконати це завдання інвентаризаційну комісію.

Вимогу перегляду на кінець звітного року ліквідаційної вартості, встановленої НП(С)БОДС № 121, необхідно обов’язково зафіксувати в Положенні про облікову політику установи.

Суму встановленої ліквідаційної вартості бухгалтер має відобразити в Інвентарній картці відповідного об’єкта ОЗ та в бухобліку як збільшення первісної вартості ОЗ (Дт 10 – Кт 5111).

На ліквідаційну вартість нараховувати амортизацію не потрібно.

Варіант 2 передбачає переоцінку ОЗ, яка відповідно до НП(С)БОДС 121 не містить окремих правил щодо переоцінки ОЗ з нульовою вартістю.

Процедура переоцінки ОЗ не являється обов’язковою, рішення про переоцінку приймає бюджетна установа за погодженням із органом управління. 

Джерело: офіційний сайт Децентралізація

відпустка на дітей заява

Статті за темою

Усі статті за темою

Як вести облік земельних ділянок

Облік земельних ділянок в бюджетних установах — у складі основних засобів чи як нематеріальні активи? Проведення у консультації.
32456

Облік безоплатно отриманих основних засобів

Бюджетні установи отримують основні засоби без оплати: від юридичних і фізичних осіб як дарунок, а також від інших бюджетних установ. Як показати в обліку дарунки – від отримання до амортизації.
27449

Облік основних засобів 2024: від придбання до списання

Облік основних засобів: ➤ придбання ➤ амортизація ➤ реконструкція | модернізація | поліпшення | ремонт ➤ переоцінка вартості ➤ дооцінка й відновлення корисності ➤ уцінка й втрата від зменшення корисності ➤ вибуття, списання
273761

Амортизація основних засобів

Амортизація основних засобів: ➤ методи обчислення ➤ строки нарахування ➤ як обчислити амортизацію ➤ бухгалтерський облік амортизації
71922

Гарячі запитання

Усі питання і відповіді