Трудові відносини в умовах війни - новий закон № 2136

Автор
Експерт з обліку та оподаткування
У статті ⸺ коментар експерта до Закону № 2136, який покликаний «озброїти» трудові відносити у військовий час. Пояснимо, що роботодавцям врахувати у роботі вже з 24 березня.

Гарантії у трудових відносинах⸺ це «одяг», який роботодавець вдягає на своїх працівників. Залежно від характеру виробництва, він може бути легким, спеціальним, додатково захищеним... Проте «одягу» у мирний час недостатньо для військових подій. Потрібна додаткова законодавча «амуніція», яка збереже бізнес. Це обмежуватиме деякі гарантії працівників та конституційні права і свободи. Але пам’ятайте, це все тимчасово, лише на період війни.

Як з 24 березня змінилися трудові відносини в умовах війни

Війна вимагає швидкого реагування та оперативних рішень не лише у зонах бойових дій, але й у законодавчому тилу, зокрема щоб «озброїти» трудові відносини для роботи бізнесу. Одним з перших є Закон № 21361. Що врахувати роботодавцям вже з 24 березня ⸺ у коментарі експерта.

Для кого запрацювали зміни

Зміни стосуються усіх підприємств, установ, організацій незалежно від форм власності, виду діяльності і галузевої належності, які мають трудові відносини, а також осіб, які працюють за трудовим договором з фізичними особами.

Проте норми Закону № 2136 не поширюють на ФОП, які мають найманих працівників. Досить дивне бачення нормотворця, який обмежив сферу застосування Закону № 2136 на підприємців. Хіба що автори закону під звичайними фізособами «замаскували» і ФОПів. Такий варіант можливий, але свідчить про недоопрацювання тексту документа.

Зміни будуть діяти під час воєнного стану, крім норми, яка вимагає країну агресора відшкодувати роботодавцям витрати на оплату праці у випадку призупинення дії трудового договору. На сьогодні чіткої кінцевої дати завершення воєнного стану не має, але оптимістичний орієнтир ⸺ 25 квітня 2022 року.

Трудові відносини в умовах війни - новий закон № 2136Коментар Мінекономіки

Норми Закону № 2136, які регулюють деякі аспекти трудових відносин інакше, ніж КЗпП та інше законодавство про працю - мають пріоритетне застосування на період дії воєнного стану для працівників усіх підприємств, установ, організацій в Україні незалежно від форми власності, виду діяльності і галузевої належності, а також осіб, які працюють за трудовим договором з фізичними особами.

Норми законодавства про працю, які суперечать положенням цього Закону, на період дії воєнного стану не застосовуються.

Водночас, інші норми законодавства про працю, які не суперечать положенням Закону, також можуть або повинні застосовуватися у відносинах між працівником та роботодавцем.

Зміни в деталях

Як укладати трудові договори у період воєнного стану
Чи встановлювати випробування при прийнятті на роботу під час війни
Чи може роботодавець перевести працівника на іншу роботу без двомісячного попередження
Звільнення працівника з 24 березня
Чи можна зараз жінок залучити до роботи у нічний час
Кого із жінок можна залучати до шкідливих умов праці на час воєнного стану
Чи можна працівників залишити без зарплати
Чи вправі роботодавець не відпускати працівників у відпустку під час війни
Робочий час під час війни
Як працює призупинення дії трудового договору

Любі читачі, команда Експертус Головбух продовжує працювати і надавати вам професійну підтримку.

Нагадуємо, що зараз усі матеріали сайту доступні вам без обмежень. У разі, якщо вам потрібна консультація експерта чи детальніша інформаційна підтримка, ви можете передплатити наші електронні журнали
«Головбух: БЮДЖЕТ» та «Головбух: ПРАЦЯ та ЗАРПЛАТА».



зміст

акція на передплату журналів для бухгалтерів

Скористайтеся гарною нагодою та отримайте знижки на передплату на журнали «Головбух Бюджет» та «Головбух Праця та Зарплата»!

Замовляйте в редакції за номером 0 800 21 12 20

Останні новини

Усі новини

Гарячі запитання

Усі питання і відповіді