Знос основних засобів – проводки та правила

Автор
бухгалтер, експерт з питань бюджетної сфери, кандидат економічних наук, м. Чернігів
Як і коли обчислювати знос основних засобів, які методи при цьому застосовувати, як задокументувати цю операцію у бюджетників – у цьому огляді.

На які основні засоби нараховується знос

Знос нараховується на всі основні засоби, у т. ч. й на малоцінні необоротні матеріальні активи (МНМА), які ввели в експлуатацію. Ще існує нарахування зносу для довгострокових біологічних активів та амортизації – для нематеріальних активів. Поняття «знос» та «амортизація» щодо основних засобів – це практично синоніми. Однак щодо нематеріальних активів вживається лише термін «амортизація». Через це «амортизація» – це все ж таки більш широке поняття, ніж «знос».

Загалом виключити певний об’єкт, що експлуатується, з нарахування зносу, якщо його нарахування вже розпочато, не можна. Однак нарахування зносу призупиняється на час (п. 3 розд. IV НП(С)БОДС 121 «Основні засоби»):

  • консервації, реконструкції, модернізації, добудови, дообладнання об’єкта;
  • обмеження доступу до об’єкта з причини перебування на тимчасово окупованій території, районах проведення бойових дій у період воєнного стану.

Також знос (амортизація) взагалі не нараховується на об’єкти (детальніше – див. далі):

  • для яких знос неможливий за їхньою природою (земля, музейні експонати, природні ресурси і т.п.);
  • які ще не введені в експлуатацію.

Нарахування зносу у бухгалтерському обліку виконує такі функції:

  • дозволяє поступово віднести впродовж строку використання вартість об’єкта на витрати;
  • непрямим чином є відображенням поступового фізичного та морального зносу об’єкта.

Знос основних засобів нараховується впродовж строку корисного використання (п. 3 розд. IV НП(С)БОДС 121), після чого залишкова вартість об’єкта стає рівною нулю або ліквідаційній вартості, якщо таку встановлювали. Однак строк корисного використання та ліквідаційна вартість об’єкта основних засобів мають переглядатися, якщо змінюються очікувані економічні вигоди від використання такого об’єкта, – робиться це на кінець звітного року (п. 5 розд. IV НП(С)БОДС 121).

Основні засоби, на які знос не нараховується взагалі

Знос не нараховується тоді, коли він щодо таких об’єктів неможливий за їхньою природою – це основні засоби, що не піддаються фізичному чи моральному зносу або ж мають невизначений строк корисного використання. Перелік таких основних засобів можна знайти у п. 2 розд. IV НП(С)БОДС 121. До них належать (у дужках наведений субрахунок для їхнього обліку за Планом рахунків бухгалтерського обліку в державному секторів):

  • земельні ділянки (1011);
  • музейні фонди (1111). До таких зокрема належать пам’ятки культурної спадщини національного або місцевого значення, унікальні документи Національного архівного фонду України, рідкісні та особливо цінні документи та колекції, які є частиною бібліотечних фондів;
  • тварини, у т.ч. також піддослідні тварини (1017);
  • багаторічні насадження, що не досягли експлуатаційного віку (1017);
  • природні ресурси (1117).

Також не нараховується знос на ті об’єкти, які ще не ввели в експлуатацію. Такі основні засоби обліковуються за субрахунками обліку незавершених капітальних інвестицій, а саме:

  • капітальні інвестиції в основні засоби (1311);
  • капітальні інвестиції в інші необоротні матеріальні активи (1312).

Відображення зносу в балансі бюджетної установи

Сума нарахованого зносу за весь час використання основного засобу відображається у рядку 1002 «Знос» балансу бюджетної установи. Під час підрахунку суми залишкової вартості основних засобів за рядком 1000 «Основні засоби» сума зносу віднімається від їхньої первісної вартості (рядок 1001). У балансі рядок 1002 «Знос» містить підсумок двох субрахунків – 1411 «Знос основних засобів» та 1412 «Знос інших необоротних матеріальних активів». Останній використовується для обліку зносу МНМА та ІНМА.

Калькулятор штрафів

Коли нараховується знос основних засобів

Знос основних засобів у бюджетних установах нараховується (п. 6 розд. IV НП(С)БОДС 121):

Обраний підхід – щокварталу чи раз на рік – закріплюється у положенні про облікову політику (п. 6 розд. IV НП(С)БОДС 121).

Нараховувати знос треба впродовж усього строку корисного використання основного засобу (експлуатації) або до його вибуття.

Строк експлуатації залежить від видів об’єктів, які можна знайти у Додатку 1 «Типові строки корисного використання основних засобів суб'єктів державного сектору» до Методичних рекомендацій щодо облікової політики суб’єкта державного сектору, які затверджені наказом Мінфіну від 23.01.2015 р. № 11).

Для МНМА строк використання не встановлюється, оскільки він не потрібен для методу 50/50, який застосовується у бюджетних установ для нарахування їхнього зносу (п. 8 розд. IV НП(С)БОДС 121).

Документ, яким оформити нарахування зносу

Для документування нарахування зносу можна скласти:

Для інших необоротних матеріальних активів, у т.ч. МНМА, все аналогічно:

Бланки розрахунків амортизації для основних засобів та інших необоротних матеріальних активів з Наказу № 818 наведені нижче. Відомості нарахування зносу під власні потреби можна розробити самостійно, взявши за основу ці бланки Розрахунків від Мінфіну.

Розрахунок амортизації основних засобів (крім інших необоротних матеріальних активів)

СКАЧАТИ БЛАНК

Розрахунок амортизації інших необоротних матеріальних активів

СКАЧАТИ БЛАНК

Методи нарахування зносу основних засобів бюджетних установ

Для бюджетних установ НПСБОДС 121 передбачає два методи нарахування зносу основних засобів:

  • прямолінійний – стандартний метод нарахування зносу (амортизації), за яким річна сума нарахованого зносу знаходиться шляхом ділення первісної вартості (якщо визначалася ліквідаційна вартість, то різниці між первісною та ліквідаційною вартістю) на кількість років корисного використання. Знос за місяць знаходиться діленням річного зносу на 12 (абз. 2 п. 6 розд. IV НП(С)БОДС 121);
  • метод 50/50 – єдиний метод нарахування амортизації інших необоротних матеріальних активів (ІНМА), у т.ч. МНМА. За ним первісна вартість об’єкта ділиться на 2, тобто виходить дві частини – по 50%. Знос нараховується двічі: перший раз при введенні в експлуатацію (перші 50% вартості) та другий раз (і останній) – при вибутті об’єкта (другі 50% вартості). Ліквідаційна вартість при цьому методі не визначається. Однак для ІНМА спеціального призначення метод не застосовується (п. 8 розд. IV НП(С)БОДС 121).

ШПАРГАЛКА БУХГАЛТЕРА НА 2024 РІК

Правила нарахування зносу основних засобів у бюджетних установах

Для прямолінійного методу:

  • відлік першого місяця нарахування зносу починається з наступного місяця після введення в експлуатацію. Це значить, що у місяць введення в експлуатацію знос не нараховується;
  • востаннє знос нараховується за місяць вибуття.

Приклад 1 (нарахування зносу прямолінійним методом). Установа придбала комп’ютер для бухгалтерії та ввели його в експлуатацію у вересні 2024 року за 28 500 грн. Строк використання – 10 років, ліквідаційна вартість – 0 грн (не визначалась).

За ІІІ квартал 2024 року, до якого належить місяць введення в експлуатацію (вересень 2024), нарахування зносу комп’ютера не здійснюється. Відлік нарахування зносу починається з жовтня 2024 року.

Річна сума зносу (за повні 12 місяців) = 28500 ÷ 10 = 2850 грн.

Сума зносу за 1 місяць експлуатації = 237,50 грн (= 2850 ÷ 12)).

Сума зносу за IV квартал (жовтень-грудень) 2024 року становить 712,50 грн (= 237,50 грн × 3).

Округлювати знос до гривень, тобто до цілих, відкидаючи копійки, не потрібно (раніше таке правило в бюджетному обліку існувало). Тобто сума зносу визначається з копійками.

Для методу 50/50 (МНМА) знос нараховуємо:

  • перший раз – у місяці введення в експлуатацію;
  • другий (останній) раз – у місяці вибуття.

Приклад 2 (нарахування зносу МНМА). Установа придбала для бухгалтерії у вересні 2024 року принтер за 7000 грн (належить до МНМА). У вересні нараховується знос 3500 грн (= 7000 ×0,5). Наступні 3500 грн зносу будуть нараховані у місяці вибуття принтера з експлуатації.

Проводки з нарахування зносу основних засобів у бюджетних установах

Нарахований знос (амортизація) основних засобів у бюджетних установах відноситься на витрати розпорядників бюджетних коштів на виконання бюджетних програм, а саме субрахунок 8014 «Амортизація». Накопичення зносу обліковується за субрахунками:

  • 1411 «Знос основних засобів»;
  • 1412 «Знос інших необоротних матеріальних активів».

Тоді нарахування зносу (амортизації) основного засобу (комп’ютера) з прикладу 1 відображатимемо проведенням:

Дт 8014 Кт 1411

Нарахування зносу (амортизації) МНМА (принтера) з прикладу 2 відображатимемо проведенням:

Дт 8014 Кт 1412

вища школа головбуха



зміст

безплатний вебінар помилки при інвентаризації

Останні новини

Усі новини

Гарячі запитання

Усі питання і відповіді