Військовий збір із заробітної плати в Україні

UA RU
Військовий збір з доходу фізичних осіб не відмінено. Його продовжуватимуть утримувати доти, доки держава не завершить реформу Збройних Сил України та, відповідно, не скасує військовий збір. Розглянемо, як правильно його утримувати.

 

Військовий збір (ВЗ) — це обов’язковий платіж, податок, який увели ще 2014 року на кілька місяців через п. 161 Перехідних положень Податкового кодексу України (далі – ПКУ). Цей платіж мав бути тимчасовим, але існує до сих пір. 

Збір на відміну від податку має цільове призначення, у даному випадку – на військові цілі. Однак на практиці ВЗ є своєрідним доповненням до ПДФО та декларується й сплачується разом з ним.

Платники військового збору 2022 року

Платниками військового збору (ВЗ) є ті ж самі платники ПДФО (пп. 1.1 п. 161 Перехідних положень ПКУ, п. 162.1 ПКУ):

  • фізособи-резиденти, які отримують прибутки з джерела їхнього походження в Україні, так і іноземні прибутки;
  • фізособи-нерезиденти, які отримують прибутки з джерела їхнього походження в Україні;
  • податкові агенти. Це особи, які утримують ПДФО та ВЗ з доходів, які виплачуються фізособам, та сплачують ці платежі від їхнього імені до бюджету. Приклад – утримання із зарплати та виплат за цивільно-правовими договорами (ЦПД). Також податковими агентами є банки – при утриманні з процентів за депозитами, нотаріуси при оформлення купівлі-продажу нерухомості.

ВЗ, як і ПДФО, зменшує суму зарплати, яка перераховується працівнику. Тобто працівник, який є платником ВЗ, отримує «на руки» зарплату за вирахуванням ПДФО та ВЗ. Аналогічно й з виплатами за ЦПД фізособам. 

Таким чином, підприємство, установа, фізособа-підприємець, які виступають податковим агентом при виплаті доходу фізособі, мають своїм обов’язком:

  • нарахувати суму цього збору;
  • утримати цю суму із зарплати працівника;
  • сплатити збір в бюджет;
  • відобразити утриману та сплачену суму ВЗ разом у податковій звітності (податковому розрахунку сум доходу).

Аналогічні дії податковий агент здійснює й щодо ПДФО.

У деяких випадках ВЗ нараховує, утримує і сплачує до бюджету сам платник, а не податковий агент. Зокрема, якщо він отримує:

  • іноземний дохід;
  • дохід від особи, яка не є податковим агентом. Тобто від особи — нерезидента або фізособи — резидента, який не має статусу суб’єкта підприємницької діяльності, або особи, яка провадить незалежну професійну діяльність.

Також самостійно ПДФО та ВЗ сплачують фізособи-підприємці загальної системи оподаткування.

Із чого утримують військовий збір

Джерелом утримання військового збору (ВЗ) є суми (пп. 1.2 п. 161 Перехідних положень ПКУ, ст. 163 ПКУ):

  • загального місячного (річного) оподатковуваного доходу фізособи (резидента та нерезидента). Наприклад, зарплата, винагорода за ЦПД, доходи від продажу майна (повний перелік – див. п. 164.2 ПКУ), а також суми доходу фізосіб-підприємців загальної системи оподаткування та фізосіб, які провадять незалежну професійну діяльність (див. пп. 164.1.3 ПКУ);
  • іншого доходу, що отримує фізособа на території України (резидент і нерезидент) на території України, які остаточно оподатковуються під час їхнього нарахування (виплати, надання). Наприклад, пасивні доходи такі, як виграші та призи (див. пп. 164.2.8 ПКУ, 170.6.3 ПКУ);
  • іноземного доходу фізособи-резидента, які отримані за межами держави. Винятки можливі, якщо між Україною та відповідними державами підписані угоди про уникнення подвійного оподаткування.

Виходить, що ті ж самі суми є й об’єктом оподаткування ПДФО (див. ст. 163 ПКУ). Таким чином, ВЗ є практично нерозривним з ПДФО. Якщо утримується ПДФО, то утримується й ВЗ. Якщо ПДФО не утримується, то немає й ВЗ. Дане правило можна застосовувати, наприклад при оподаткуванні додаткового блага, непідтверджених витрат на відрядження, надмірних добових, матеріальної допомоги на вирішення соціально-побутових питань тощо. Однак база нарахування ПДФО та ВЗ може відрізнятися – це ситуації застосування:

  • податкової соціальної пільги (ПСП). ПДФО – так, дохід зменшується на суму ПСП. ВЗ – ні, базою оподаткування є сам дохід без його зменшення на ПСП;
  • «натурального» коефіцієнта. ПДФО – так, а ВЗ – ні.

Детальніше про випадки відмінності бази оподаткування ВЗ і ПДФО – див. далі щодо зарплати і ПСП, ВЗ і доходу у натуральній формі.

Ставка військового збору 2022 року

Військовий збір утримують за ставкою 1,5% (пп. 1.3 п. 161 Перехідних положень ПКУ), тобто відсоток залишається незмінним впродовж усього існування збору з 2014 року. Не збільшився він і під час воєнного стану 2022. 

З яких доходів військовий збір не утримується

Із доходу, який не належить до загального оподатковуваного доходу фізособи, (розд. IV ПК), військовий збір (ВЗ) не утримують (пп. 1.7 п. 161 підрозд. 10 Перехідних положень ПКУ). Перелік таких доходів можна знайти у ст. 165 ПКУ. Наприклад,  ВЗ не утримується з таких доходів:

З аліментів та допомоги по вагітності та пологам також не утримується й ПДФО з цієї ж причини – не входять до загальномісячного (оподатковуваного) доходу.

З усіх інших виплат, які входять до загальномісячного оподатковуваного доходу ВЗ утримують. Не є винятком і проценти за депозитами, з яких ВЗ і ПДФО утримують банки як податкові агенти (підстава – пп. 170.4.1 ПКУ, пп. 1.2 п. 161 підрозд. 10 Перехідних положень ПКУ, роз’яснення ДПС).

Однак є виняток, коли доходи не належать до загального оподатковуваного доходу, але ВЗ з них утримується. Це доходи при ліквідації іноземної юрособи, які детально описані у пп. «3» та пп. «4» п. 170.131 ПКУ, п. 14 підрозд. 1 Перехідних положень ПКУ.

Також ВЗ не сплачуються з грошового забезпечення осіб, які беруть участь в АТО, здійснюють заходи із забезпечення нацбезпеки і оборони, відсічі і стримування збройної агресії РФ у Донецькій та Луганській областях, що здійснюються шляхом проведення ООС. Сюди належать співробітники правоохоронних органів, військовослужбовців та працівників ЗСУ, Нацгвардії, СБУ, СЗР, Держприкордонслужби, осіб рядового, начальницького складу, військовослужбовців, працівників МВС України, УДО України, Дер спецзв’язку України, інших утворених відповідно до законів України військових формувань та інших осіб (див. пп. 1.7 п. 161 підрозд. 10 розд. ХХ ПКУ).

Чи утримується військовий збір під час воєнного стану?

Так, військовий збір (ВЗ) утримується. Ніяких винятків законодавством не передбачено. Ставка збору при цьому незмінна. Однак є й ті, хто не сплачує ВЗ під час воєнного стану.

Чи сплачують воєнний збір військовослужбовці під час дії воєнного стану?

За нинішніми правилами – на час дії воєнного стану – ні, не сплачують (оновлений пп. 1.7 п. 161 підрозд. 10 Перехідних положень ПКУ, Закон від 19.06.2022 р. № 2308, набув чинності з 09 липня 2022 р.). Так, ВЗ у період дії воєнного стану не підлягають оподаткуванню доходи у вигляді грошового забезпечення таких військовослужбовців та працівників:

  • ЗСУ;
  • Нацгвардії;
  • працівників правоохоронних органів;
  • СБУ;
  • Служби зовнішньої розвідки України, 
  • Державної прикордонної служби України;
  • осіб рядового, начальницького складу, військовослужбовців, працівників МВС, Управління держохорони, Держслужби спецзв’язку та захисту інформації;
  • інших законно утворених військових формувань.

Також ВЗ не утримується з інших осіб на період їх безпосередньої участі в здійсненні заходів із забезпечення нацбезпеки і оборони, відсічі і стримуванні збройної агресій рф.

Однак поза дією воєнного стану та до 09 липня 2022 року ВЗ з військовослужбовців утримується на загальних підставах. Крім того ще є такі застереження, на яких наголошують податківці (див. роз’яснення ДПС):

  • це звільнення застосовується лише на період їх безпосередньої участі в здійсненні заходів із забезпечення національної безпеки і оборони, відсічі і стримуванні збройної агресій РФ;
  • звільнення від ВЗ не поширюється середній заробіток мобілізованих, який ще сплачувався на початку воєнного стану до 19 липня 2022 року, коли були внесені зміни до ст. 119 КЗпП (наразі збереження середнього заробітку відсутнє). 

Вочевидь звільнення від оподаткування ВЗ не поширюється на доходи згаданих осіб в іншому вигляді, ніж грошове забезпечення, наприклад у вигляді зарплати, оплати за ЦПД чи виграшу, призу тощо.

Бронювання працівників: Мін­еко­но­міки роз’яснює зміни

 

Порядок утримання військового збору 2022 року

Військовий збір нараховує установа — податковий агент. Сума збору визначається за формулою:

ВЗ = заробітна плата (інший дохід) × 1,5%

Тобто розмір ВЗ залежать від розміру зарплати.

Також слід утримувати військовий збір із:

  • зарплати, що нарахована працівнику, але не виплачена. Наприклад, у ситуації затримки виплати зарплати;
  • доходу (зарплати) в негрошовій формі.

Зарплата і прирівняні до неї виплати

Під поняттям заробітної плати розуміють (пп. 14.1.48 ПК):

  • основну зарплату, наприклад оплату за окладом;
  • додаткову зарплату, наприклад відпускні;
  • інші заохочувальні та компенсаційні виплати, які установа виплачує працівнику, наприклад річні премії.

Детально структура заробітної плати викладена в Інструкції зі статистики заробітної плати, наказ Держстату від 13.01.2004 р. від № 5. 

Крім цього, військовий збір поширюється на лікарняні виплати (пп. 165.1.1 ПК), тобто:

  • оплату перших п’яти днів тимчасової непрацездатності;
  • оплату решти днів тимчасової непрацездатності з коштів ФСС.

Зарплата, ПСП і військовий збір

Якщо працівником застосовується податкова пільга 2022 року, то зверніть увагу, що вона не застосовується при розрахунку військового збору (ВЗ). Це значить, що базу оподаткування, з якої утримують:

  • ПДФО і яка не перевищує граничного доходу для застосування ПСП, — зменшують на суму податкової соціальної пільги;
  • ВЗ – не зменшують на суму податкової соціальної пільги.

Дохід в натуральній формі та військовий збір

При нарахуванні доходу в натуральній формі теж до бази розрахунку військового збору (ВЗ) застосовують правила інші, ніж до ПДФО. Так, якщо працівник отримує дохід в натуральній формі, то для утримання ПДФО визначають базу як добуток вартості доходу в натуральній формі і так званого «натурального» коефіцієнта (= 1/(1–0,18) ≈ 1,21951). Базу оподаткування військовим збором обчислюємо без застосування такого коефіцієнта, тобто вона буде дорівнювати вартості натурального доходу (див. роз’яснення ДПС, а також є й приклад від самих податківців). ВЗ обчислюємо як добуток вартості доходу і ставки військового збору (1,5%). Наприклад, за оподатковуваної вартості подарунка працівнику у розмірі 3000 грн маємо такі платежі:

  • ПДФО = 3000 грн × 1,21951 × 0,18 = 658,54 грн;
  • ВЗ = 3000 грн × 0,015 = 45 грн.

Винагорода за ЦПД

З винагороди, яку виплачують фізособі, як того вимагає цивільно-правовий договір (ЦПД), теж утримуємо військовий збір. Базою оподаткування є сума винагороди.

Калькулятор середньооблікової чисельності штатних працівників

Приклади розрахунку військового збору

Приклад утримання військового збору із заробітної плати

Працівниці нарахували заробітну плату за листопад 2022 року — 6700,00 грн. Вона включає посадовий оклад, надбавку і премію.

Вся сума зарплати є базою для обкладення ПДФО та ВЗ.

Обчислюємо ПДФО:

6700,00 грн × 0,18 = 1206,00 грн

Обчислюємо ВЗ:

6000,00 грн × 0,015 = 100,50 грн

Обчислюємо суму зарплати до видачі працівниці:

6700,00 грн – 1206,00 грн – 100,50 грн = 5393,50 грн

Приклад утримання військового збору в разі застосування ПСП

Працівниці, яка має трьох дітей, нарахували зарплату за листопад 2022 року в сумі 10000,00 грн. Вона включає посадовий оклад, надбавку і премію. Працівниця має право на ПСП на дітей і на застосування граничного доходу для ПСП кратно кількості дітей.

Перш ніж визначати базу оподаткування ПДФО, визначимо граничний дохід для застосування ПСП:

3470,00 грн × 3 дитини = 10410,00 грн

Сума ПСП у 2022 році для трьох дітей дорівнює:

1240,50 грн × 3 дитини = 3721,50 грн

Оскільки сума зарплати не перевищує граничний дохід для застосування ПСП, база оподаткування ПДФО дорівнюватиме:

10000,00 грн – 3721,50 грн = 6278,50 грн

Військовий збір утримуємо з бази оподаткування, яку зменшується на суму ПСП, тобто з суми всієї зарплати.

Обчислюємо ПДФО:

6278,50 грн × 0,18 = 1130,13 грн

Обчислюємо військовий збір:

10000,00 грн × 0,015 = 150,00 грн

Обчислюємо суму зарплати до видачі працівниці:

10000,00 грн – 1130,13 грн – 150,00 грн = 8719,87 грн.

Приклад утримання військового збору з відпускних та лікарняних

Працівниці за листопад 2022 року нарахували:

  • лікарняні — 1200,00 грн;
  • зарплату за відпрацьовані дні листопада — 5400,00 грн;
  • відпускні за листопад — 1500,00 грн.

Базою оподаткування ПДФО і ВЗ буде сума виплат за листопад — 8100,00 грн (1200,00 грн + 5400,00 грн + 1500,00 грн).

Обчислюємо ПДФО:

8100 грн × 0,18 = 1458,00 грн

Обчислюємо військовий збір:

8100,00 грн × 0,015 = 121,50 грн

Обчислюємо суму зарплати до видачі працівниці:

8100,00 грн – 1458,00 грн – 121,50 грн = 6520,50 грн

Приклад утримання військового збору в місяці нарахування декретних

Працівниці за 10 робочих днів листопада 2022 року нарахували зарплату в сумі 4600,00 грн. З 15.11.2022 їй надано відпустку у зв’язку з вагітністю та пологами та нараховано декретні в сумі 27 733,25 грн.

За п.п. 165.1.1 ПК із декретних виплат не утримують ПДФО і ВЗ. Тож базою оподаткування ПДФО і військового збору буде сума зарплати за листопад — 4600,00 грн.

Обчислюємо суму ПДФО:

4600 грн × 0,18 = 828,00 грн

Обчислюємо суму військового збору:

4600,00 грн × 0,015 = 69,00 грн

Обчислюємо суму зарплати до видачі працівниці:

4600,00 грн – 828,00 грн – 69,00 грн = 3703,00 грн

Крім зарплати працівниця отримає 27 733,25 грн допомоги по вагітності та пологах.

✍ ЯК ОБЛІКОВУВАТИ РОБОТУ ПІД ОКУПАЦІЄЮ

Приклад утримання військового збору в місяці надання допомоги на лікування дитини

Працівниці за листопад 202 року нарахували зарплату — 8200,00 грн та надали грошову допомогу для лікування дитини в сумі 2000,00 грн.

За п.п. 165.1.19 ПК з допомоги на лікування дитини не утримують ПДФО і військовий збір. Отже, базою оподаткування буде зарплата — 8200,00 грн.

Обчислюємо ПДФО:

8200,00 грн × 0,18 = 1476,00 грн

Обчислюємо військовий збір:

8200,00 грн × 0, 015 = 123,00 грн

Обчислюємо суму зарплати до видачі працівниці:

8200,00 грн – 1476,00 грн – 123,00 грн = 6601,00 грн

Крім зарплати працівниця отримає 2000,00 грн допомоги для лікування дитини.

Приклад утримання військового збору з відпускних та матеріальної допомоги на оздоровлення

Працівникові за 6 робочих днів листопада 2022 року нарахована зарплата 2800,00 грн та за 22 к. дн. — відпускні в сумі 5884,00 грн. Також до відпустки йому надали матеріальну допомогу на оздоровлення — 4392,00 грн.

Сума виплат є базою оподаткування ПДФО і ВЗ — 13 076,00 грн (2800,00 грн + 5884,00 грн + 4392,00 грн).

Обчислюємо суму ПДФО:

13 076,00 грн × 0,18 = 2353,68 грн

Обчислюємо суму військового збору:

13 076,00 грн × 0,015 = 196,14 грн

Обчислюємо суму зарплати до видачі працівнику:

13 076,00 грн – 2353,68 грн – 196,14 грн = 10 526,18 грн.

Приклад утримання військового збору з матеріальної допомоги на вирішення соціально-побутових питань

Працівникові за листопад 2022 року була нарахована матеріальна допомога на вирішення соціально-побутових питань у сумі 4000 грн. Впродовж року такої допомоги працівник не отримував. 

Матеріальна допомога не оподатковується ні ПДФО, ні ВЗ у межах неоподатковуваної суми (для 2022 року це сукупно за рік ≤ 3470 грн, тобто прожитковий мінімум на 01 січня ×1.4, див. пп. 170.7.3 ПКУ). При перевищенні даного обмеження сума такого перевищення має бути оподаткована як ПДФО, так і ВЗ. 

Розраховуємо суму перевищення:

4000 грн – 3470 грн = 530 грн

Обчислюємо суму ПДФО:

530 грн × 0,18 = 95,40 грн

Обчислюємо суму ВЗ: 

530 грн × 0,015 = 7,95 грн

Обчислюємо суму матеріальної допомоги до видачі працівнику:

4000 грн – 95,40 – 7,95 = 3896,65 грн

Приклад утримання військового збору з подарунку

Працівникові видано подарунок вартістю 2500 грн. Не оподатковується сума, що становить 25% мінімальної зарплати на 01 січня пп. 165.1.39 ПКУ. У 2022 році це становить 1625 грн (= 6500 грн × 0,25). 

Маємо суму, яку слід оподаткувати:

2500 грн – 1625 грн = 875 грн

Обчислюємо суму ПДФО з застосуванням «натурального» коефіцієнта:

875 грн × 1,21951× 0,18 = 192,07 грн

Обчислюємо суму ВЗ:

875 грн × 0,015 = 13,13 грн

Обчислюємо суму, яку треба вирахувати з зарплати працівника при врученні подарунку:

192,07 грн +13,13 грн = 205,20 грн.

 

Порядок і терміни сплати військового збору 2022

Військовий збір установа платить до держбюджету одночасно з виплатою зарплати чи винагороди за ЦПД. Але є і винятки з правила.

Установа зобов’язана сплатити збір протягом трьох банківських днів з дня, наступного за днем:

  • виплати з каси заробітної плати готівкою;
  • надання працівнику доходу (зарплати) у негрошовій формі.

Протягом 30 к. днів, що настають за останнім днем звітного місяця, установа сплачує до бюджету ВЗ, утриманий із зарплати, що нарахована працівнику, але не виплачена.

Куди платити. Оскільки цей збір перераховують до державного бюджету, рахунки для його сплати, відкриті в органах Казначейства, слід шукати на сайті ДПС в розділі «Бюджетні рахунки», вибрати свою адміністративно-територіальну одиницю і завантажити рахунки «Державний бюджет».

Якщо установа має філії, відокремлені підрозділи, утриманий із зарплати цих працівників ВЗ слід сплатити на рахунок, відкритий в органі Казначейства, за адміністративно-територіальної одиниці, на якій розташовано підрозділ або філіал установи.

Штрафи, які можуть бути накладені через невчасну сплату чи декларування військового збору такі:

  • неподання або подання з помилками Додатка 4ДФ – 1020 грн (повторно протягом року – 2040 грн) (п. 121.1 ПКУ);
  • несплата узгодженої суми зобов’язання з ВЗ — штраф 5% при затримці до 30 к. дн. та 10% — якщо довше (п. 124.1 ПКУ);
  • несплата військового збору податковим агентом умисно — штраф 25%. При повторному порушенні протягом 1095 днів і більше — 50% (пункт 124.2).

Також нараховується пеня:

  • 120% ставки НБУ, якщо порушення податківці виявили з першого дня прострочки сплати збору;
  • 100% ставки НБУ, якщо порушення виявив платник податку. Тоді пеня нараховується з 91-го дня після граничного строку сплати.

Військовий збір у Додатку 4ДФ

Звітування щодо військового збору (ВЗ) у податкових агентів щоквартальне та відбувається впродовж 40 к. днів за останнім днем звітного кварталу. Бюджетні установи не виняток. Звіт (податкова декларація) носить назву Податкового розрахунку сум доходу, нарахованого (сплаченого) на користь платників податків - фізичних осіб, і сум утриманого з них податку, а також сум нарахованого єдиного внеску (він же – Об’єднаний звіт з ЄСВ, ПДФО та ВЗ, або просто Об’єднаний звіт, Податковий розрахунок). Його форма затверджена все тим же наказом Мінфіну від 13.01.2015 р. № 4, зі змінами та доповненнями. ВЗ, нарахований і сплачений до бюджету, відображаються в Додатку 4ДФ, там же де й ПДФО, але у своїх власних графах (колонках):

  • гр. 5а – нарахований (утриманий) ВЗ;
  • гр. 5 – перерахований до бюджету ВЗ. 

У них відображаємо за кожен місяць ВЗ персоніфіковано, тобто по кожному працівникові.

Зверніть увагу, що у 2023 році звітування може стати щомісячним впродовж 20 к. днів (див. Законопроєкт № 6120), тому на початку року стежте за новинами.

Щоправда, таку зміну обіцяли ще на початку 2022 року та пов’язана вона з необхідністю вчасного оновлення даних щодо ЄСВ у Пенсійному фонді, які також містить Податковий розрахунок.

Виправлення помилки по військовому збору у Додатку 4ДФ

У розділі І Додатку 4ДФ за минулий звітний період, наприклад за 3 квартал 2022 року, можуть виявитися помилки. Помилки можуть бути різного виду, зокрема неправильно зазначені суми:

  • нарахованого доходу;
  • виплаченого доходу;
  • утриманого ВЗ;
  • сплаченого ВЗ.

Виправити таку помилку можна у спосіб в залежності від того, чи закінчився термін звітування:

  • якщо він закінчився – шляхом подачі Податкового розрахунку типу «Уточнюючий» з одним Додатком 4ДФ;
  • якщо він ще не закінчився, тобто 40 к. днів ще не сплило, – можна подати Податковий розрахунок «Звітний новий» разом з усіма додатками, включаючи виправлений Додаток 4ДФ. Тоді в базі даних ДПС зараховуються дані з останнього поданого звіту.

Додаток 4ДФ типу «Уточнюючий» має містити інформацію лише за рядками, які уточнюються (додаються, вилучаються). При цьому для виправлення помилок слід виконати дії, вказані у таблиці нижче. 

ВИПРАВЛЕННЯ ПОМИЛОК з ВІЙСЬКОВОГО ЗБОРУ*

через Додаток 4ДФ типу «Уточнюючий»

Результат, який треба отримати

Дії, які слід виконати у розділі І

вилучення одного помилкового рядка із попередньо поданого Додатка 4ДФ

  • повторити всі графи такого рядка;

  • у графі (колонці) 10 «Ознака 0, 1» вказати «1» – це значить, що рядок на вилучення

введення нового або пропущеного рядка у попередньо поданий Додатка 4ДФ

  • повністю заповнити всі графи (колонки) Додатка 4ДФ даними нового або пропущеного раніше рядка;

  • у графі (колонці) 10 зазначити «0» – це значить, що рядок на введення

заміна помилкового рядка на правильний у попередньо поданому Додатка 4ДФ

  • вилучити помилкову інформацію, зазначивши у графі (колонці) 10 позначку «1»;

  • ввести окремим рядком правильну інформацію, вказавши у графі (колонці) 10 такого рядка позначку «0»

* виправлення помилок щодо ПДФО і ВЗ однакове

Може таке статися, що помилку треба виправити у Податковому розрахунку за старою формою (до об’єднання зарплатної звітності – це форма № 1ДФ), у якій персоніфікований облік ВЗ, тобто спеціальні графи 5а та 5 відсутні. Таку помилку можливо виправити застосовуючи Додаток 4ДФ об’єднаного звіту у такий спосіб:

  • у рядку «Військовий збір» розділу ІІ – треба відобразити правильні цифри щодо доходу, нарахованого й виплаченого, та ВЗ, утриманого і перерахованого;
  • у рядку «Військовий збір – виключення» розділу ІІ – слід повторити значення граф (колонок) рядка, що містить помилку, із раніше поданого звіту за старою формою № 1ДФ.

Відображаємо в бухобліку суму зарплати і утриманих з неї податків та зборів

Для відображення в бухгалтерському обліку розрахунків зі сплати податків, зборів застосовують загальний субрахунок 6311 «Розрахунки з бюджетом по податках і зборах». Якогось окремого субрахунку для ВЗ у діючому Плані рахунків не передбачено. Однак, як правило, до цього субрахунку вводять аналітичні рахунки. Наприклад, такі:

  • 6311/1 «ПДВ»;
  • 6311/2 «ПДФО»;
  • 6311/3 «Військовий збір» та інші.

Отже, за кредитом аналітичного рахунку 6311/3 відображаємо нараховану суму збору, а за дебетом цього рахунку — суму збору, яку сплачено до держбюджету.

Приклад (утримання та сплата ВЗ). Працівнику за січень листопад поточного року нарахували зарплату в сумі 7000,00 грн. На суму зарплати нарахували ЄСВ — 1540,00 грн (=7000,00 грн × 22%), а з зарплати утримали:

  • ПДФО — 1260,00 грн (= 7000,00 грн × 18%);
  • ВЗ — 105,00 грн (= 7000,00 грн × 1,5%).

На картковий рахунок працівника перерахували зарплату  5635,00 грн (=7000,00 грн – 1260,00 грн – 105,00 грн) і сплатили на спеціальні реєстраційні рахунки ЄСВ, ПДФО та ВЗ.

Потрібно ці операції відобразити в бухгалтерському обліку. Проводки ми навели у таблиці нижче. 

 

БУХГАЛТЕРСЬКІ ПРОВЕДЕННЯ З ОБЛІКУ ВІЙСЬКОВОГО ЗБОРУ ТА ІНШИХ УТРИМАНЬ З ЗАРПЛАТИ ПРАЦІВНИКА

Зміст господарської операції

Кореспонденція субрахунків

Сума, грн

Дт

Кт

Нараховано зарплату за листопад

8011, 8111

6511

7000,00

Нараховано ЄСВ (22,0%)

8012, 8112

6313

1540,00

Утримано ПДФО (18,0%)

6511

6311.2

1260,00

Утримано ВЗ (1,5%)

6511

6311.3

105,00

Сплачено ЄСВ за листопад

6313

2313

1540,00

Перераховано до бюджету ПДФО за листопад

6311.2

2313

1260,00

Перераховано до бюджету ВЗ за листопад

6311.3

2313

105,00

Перераховано заробітну плату за листопад на картковий рахунок працівника (=7000,00 грн – 1260,00 грн – 105,00 грн)

6511

2313

5635,00

Отже, ВЗ утримують за тим самим порядком, що й ПДФО, але без застосування «натурального» коефіцієнта і без зниження суми доходу на суму ПСП. У Додатку 4ДФ Податковому розрахунку його показують в окремих графах, по кожному працівнику окремо. А в бухгалтерському обліку його відображають аналогічно ПДФО, запровадивши окремий для цього окремий аналітичний рахунок до субрахунку 6311 «Розрахунки з бюджетом по податках і зборах».

Військовий збір утримують за ставкою 1,5% (пп. 1.3 п. 161 Перехідних положень ПКУ), тобто відсоток залишається незмінним впродовж усього існування збору з 2014 року. Не збільшився він і під час воєнного стану 2022.

 

 

З яких доходів військовий збір не утримується

Із доходу, який не належить до загального оподатковуваного доходу фізособи, (розд. IV ПК), військовий збір (ВЗ) не утримують (пп. 1.7 п. 161 підрозд. 10 Перехідних положень ПКУ). Перелік таких доходів можна знайти у ст. 165 ПКУ. Наприклад, ВЗ не утримується з таких доходів:

  • аліментів (підстава – пп. 165.1.14 ПКУ, див. також роз’яснення ДПС); https://kh.tax.gov.ua/media-ark/local-news/622936.html

  • допомоги по вагітності та пологам (підстава – п. 165.1 ПКУ, див. також роз’яснення ДПС). https://sumy.tax.gov.ua/media-ark/news-ark/515862.html

З аліментів та допомоги по вагітності та пологам також не утримується й ПДФО з цієї ж причини – не входять до загальномісячного (оподатковуваного) доходу.

З усіх інших виплат, які входять до загальномісячного оподатковуваного доходу ВЗ утримують. Не є винятком і проценти за депозитами, з яких ВЗ і ПДФО утримують банки як податкові агенти (підстава – пп. 170.4.1 ПКУ, пп. 1.2 п. 161 підрозд. 10 Перехідних положень ПКУ, роз’яснення ДПС). https://kh.tax.gov.ua/media-ark/news-ark/629893.html

Однак є виняток, коли доходи не належать до загального оподатковуваного доходу, але ВЗ з них утримується. Це доходи при ліквідації іноземної юрособи, які детально описані у пп. «3» та пп. «4» п. 170.131 ПКУ, п. 14 підрозд. 1 Перехідних положень ПКУ.

Також ВЗ не сплачуються з грошового забезпечення осіб, які беруть участь в АТО, здійснюють заходи із забезпечення нацбезпеки і оборони, відсічі і стримування збройної агресії рф у Донецькій та Луганській областях, що здійснюються шляхом проведення ООС. Сюди належать співробітники правоохоронних органів, військовослужбовців та працівників ЗСУ, Нацгвардії, СБУ, СЗР, Держприкордонслужби, осіб рядового, начальницького складу, військовослужбовців, працівників МВС України, УДО України, Дер спецзв’язку України, інших утворених відповідно до законів України військових формувань та інших осіб (див. пп. 1.7 п. 161 підрозд. 10 розд. ХХ ПКУ).

 

Чи утримується військовий збір під час воєнного стану?

  1. Так, військовий збір (ВЗ) утримується. Ніяких винятків законодавством не передбачено. Ставка збору при цьому незмінна. Однак є й ті, хто не сплачує ВЗ під час воєнного стану.

 

Чи сплачують воєнний збір військовослужбовці під час дії воєнного стану?

За нинішніми правилами – на час дії воєнного стану – ні, не сплачують (оновлений пп. 1.7 п. 161 підрозд. 10 Перехідних положень ПКУ, Закон від 19.06.2022 р. № 2308, https://zakon.rada.gov.ua/laws/show/2308-20#Text набув чинності з 09 липня 2022 р.). Так, ВЗ у період дії воєнного стану не підлягають оподаткуванню доходи у вигляді грошового забезпечення таких військовослужбовців та працівників:

  • ЗСУ;

  • Нацгвардії;

  • працівників правоохоронних органів;

  • СБУ;

  • Служби зовнішньої розвідки України,

  • Державної прикордонної служби України;

  • осіб рядового, начальницького складу, військовослужбовців, працівників МВС, Управління держохорони, Держслужби спецзв’язку та захисту інформації;

  • інших законно утворених військових формувань.

Також ВЗ не утримується з інших осіб на період їх безпосередньої участі в здійсненні заходів із забезпечення нацбезпеки і оборони, відсічі і стримуванні збройної агресій РФ.

Однак поза дією воєнного стану та до 09 липня 2022 року ВЗ з військовослужбовців утримується на загальних підставах. Крім того ще є такі застереження, на яких наголошують податківці (див. роз’яснення ДПС) https://kh.tax.gov.ua/media-ark/news-ark/595687.html:

  • це звільнення застосовується лише на період їх безпосередньої участі в здійсненні заходів із забезпечення національної безпеки і оборони, відсічі і стримуванні збройної агресій РФ;

  • звільнення від ВЗ не поширюється середній заробіток мобілізованих, який ще сплачувався на початку воєнного стану до 19 липня 2022 року, коли були внесені зміни до ст. 119 КЗпП (наразі збереження середнього заробітку відсутнє).

Вочевидь звільнення від оподаткування ВЗ не поширюється на доходи згаданих осіб в іншому вигляді, ніж грошове забезпечення, наприклад у вигляді зарплати, оплати за ЦПД чи виграшу, призу тощо.

Якщо працівником застосовується податкова пільга 2022 року, article/320-algoritm-zastosuvannya-psp то зверніть увагу, що вона не застосовується при розрахунку військового збору (ВЗ). Це значить, що базу оподаткування, з якої утримують:

  • ПДФО і яка не перевищує граничного доходу для застосування ПСП, — зменшують на суму податкової соціальної пільги;

  • ВЗ, – військовий збір, не зменшують на суму податкової соціальної пільги.

акція на передплату журналів для бухгалтерів

Скористайтеся гарною нагодою та отримайте знижки на передплату на журнали «Головбух Бюджет» та «Головбух Праця та Зарплата»!

Замовляйте в редакції за номером 0 800 21 12 20

Останні новини

Усі новини

Гарячі запитання

Усі питання і відповіді